dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertUdział w konferencjach naukowych

dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertUdział w konferencjach naukowych

  1. Prezentacja referatów, komunikatów naukowych lub posterów na konferencjach (abstrakty opublikowane w materiałach konferencyjnych).

 

Zagranicznych

 

  1. 1.    Kłosowski G., Grajewski J., Boehm J., Miklaszewska B., Błajet A., 2007. Feeding properties and mycotoxin contamination of dried maize slops obtained by PLS technology. 29th Mycotoxin Workshop, Fellbach, P-39, s. 95.
  2. Kłosowski G., Grajewski J., Łukomska W., Kosicki R., 2007. Moulds and mycotoxins contamination level of maize grains used for bioethanol production in Poland (Harvest 2006)., 29th Mycotoxin Workshop, Fellbach, P-38, s. 94.
  3. Kłosowski G., Grajewski J., Błajet-Kosicka A., Mikulski D., 2008. Mycotoxin impact on biotechnological factors of maize mashes alcoholic fermentation in PLS technology. 30th Mycotoxin Workshop,Utrecht, P-70, s. 133.

 

Krajowych

 

  1. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1993. Badania nad wpływem surowców i technologii na jakość spirytusu surowego. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Toruń, S-5A, P-11.
  2. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1994. Wpływ enzymów amylolitycznych na skład chemiczny zanieczyszczeń spirytusu surowego. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Warszawa, S-14, P-19.
  3. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1995. Kinetyka powstawania zanieczyszczeń w spirytusie surowym w typowym procesie fermentacji gorzelniczej. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Lublin S-4, P-41.
  4. Czupryński B., Kłosowski G., Sieliwanowicz B., 1996. Badania nad metodą zmniejszania lepkości zacierów żytnich w technologii bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh, Poznań, S-12, P-26, s. 104.
  5. Czupryński B., Kłosowski G., Trzcińska M., Sieliwanowicz B., 1997. Application of β-glucosidase preparation in the pressureless method of rye mashing. 8-th European Congress of Biotechnology, Budapest, s. 65.
  6. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1997. Badania zależności pomiędzy potencjałem redoks a zawartością produktów fermentacji etanolowej w spirytusie. Materiały XL Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Gdańsk, S-22, P-12, s. 216.
  7. Kłosowski G., Czupryński B., 1998. Oznaczanie 2-propenalu w spirytusach przy zastosowaniu chromatografii gazowej z wykorzystaniem metody „pulsed split”. Materiały XXIX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Olsztyn, s. 496-497.
  8. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1998. Wpływ dodatku ß-glukozydazy na zawartość zanieczyszczeń spirytusu surowego otrzymanego w bezciśnieniowej metodzie uwalniania skrobi. XXIX Materiały Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Olsztyn, s. 149.
  9. Kłosowski G., Kotarska K., Czupryński B., 1998. Korzyści wynikające ze zmniejszenia lepkości zacierów żytnich przy pomocy preparatu ß-glukozydazy w procesie bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Materiały Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Wrocław, S-6, P-22, s. 222.
  10. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1999. Wykorzystanie technologii bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS) do przerobu skrobi amarantusowej na spirytus metodą fermentacji alkoholowej. Materiały XLII Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Rzeszów, S-9, P-28, s. 190.
  11. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1999. Wpływ poli(tereftalanu etylenu), powłoki z emalii Nobiuretan MIO, stali ST 3S na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. Materiały XLII Zjazdu Naukowego PTCh i SITPCh, Rzeszów, S-9, P-27, s. 190.
  12. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 1999. Badanie składu produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w spirytusach otrzymanych z ziarna amaranthusa. Materiały XXX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o żywności na progu XXI wieku”, Kraków, III-312.
  13. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1999. Próba intensyfikacji fermentacji alkoholowej zacierów żytnich przez dodatek ziarna amaranthusa. Materiały XXX Sesji Naukowej KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o żywności na progu XXI wieku”, Kraków, III-313.
  14. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2000. Monitorowanie metodą HPLC i GC procesu hydrolizy enzymatycznej skrobi i fermentacji alkoholowej w technologii BUS. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, S-3/S-9, P-69s. 107.
  15. Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., 2000. Monitoring of the mashing process and alcoholic fermentation by HPLC and GC method”. The World Congress on Biotechnology, 11th International Biotechnology Symposium and Exhibition, Berlin, P-4, s. 164.
  16. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Badania nad ograniczeniem zawartości aldehydu akrylowego w ziemniaczanym spirytusie surowym. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, S-3/S-9, P-70, s. 107.
  17. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2000. Badanie zmian lepkości i właściwości reologicznych zacieru żytniego sporządzonego metodą bezciśnieniowego uwalniania skrobi. Jubileuszowy Zjazd Naukowy PTCh i SITPCh, Łódź, , S-3/S-9, P-70, s. 107.
  18. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Ograniczenie zawartości aldehydu akrylowego w ziemniaczanym spirytusie surowym. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, I/35, s. 38.
  19. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2000. Monitoring cukrów metodą HPLC w trakcie procesu zacierania i fermentacji w technologii BUS. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, III/38, s. 282.
  20. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2000. Badanie właściwości reologicznych zacieru żytniego. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN pt.: „Żywność w dobie ekspansji naukowej, potencjał, oczekiwania, perspektywy.”, Poznań, III/39, s. 283.
  21. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2001. Badania zmian lepkości i właściwości reologicznych zacieru kukurydzianego sporządzonego metodą bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS). XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa s.1-6.
  22. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2001. Zastosowanie kapilarnej chromatografii gazowej do kompleksowej analizy produktów ubocznych w spirytusie surowym. XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa s. 1-5.
  23. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2001. Ocena zdolności fermentacyjnych szczepu drożdży gorzelniczych I-7-43 - fuzanta Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces diastaticus. XXXII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Technologia żywności a oczekiwania konsumentów.” Warszawa, s. 1-6.
  24. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Kłosowski G., Trzcińska M., 2001. Fermentation by-products formation during aerobic growth of Saccharomyces  cerevisiae var. D-2. Eur. J. Biochem. 268(1), 215.
  25. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Współczesne kierunki zagospodarowania wywarów gorzelniczych. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy" Warszawa P-III-9, s. 245.
  26. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2002. Oznaczanie wybranych związków karbonylowych w spirytusie surowym metodą kapilarnej chromatografii gazowej. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-IV-9, s. 321.
  27. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., Wolska M., 2002. Wpływ wybranych polimerów i powłok lakierniczych na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-I-39, s. 85.
  28. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2002. Wpływ ograniczenia dawki glukoamylazy na przebieg i efekty technologiczne fermentacji alkoholowej prowadzonej w warunkach przemysłowych z udziałem szczepu I-7-43 - fuzanta S. cerevisiae i S. diastaticus. XXXIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN pt.: „Nauka o Żywności. Osiągnięcia i Perspektywy” Warszawa P-III-57, s. 293.
  29. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2002. Oznaczanie wybranych aldehydów w formie wolnej i acetalowej w spirytusie surowym metodą kapilarnej chromatografii gazowej. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S04-P47.
  30. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Wywary gorzelnicze - niekonwencjonalne ich wykorzystanie. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S11-P13.
  31. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., Wolska M., 2002. Badania wpływu różnych powłok na właściwości spirytusu ziemniaczanego podczas jego magazynowania. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków,  S11-P30.
  32. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2002. Wykorzystanie szczepu drożdży I-7-43 - fuzanta S. cerevisiae i S. diastaticus w warunkach gorzelni rolniczej. XLV Zjazd Naukowy PTChem, Kraków, S11-P14.
  33. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Kłosowski G., Wetoszka W., Trzcińska M., 2002. Wpływ efektu Crabtree na aktywność fermentacyjną drożdży gorzelniczych Saccharomyces cerevisiae D2. Konferencja naukowa pt. Wykorzystanie drożdży w przetwórstwie żywności - Tradycja i przyszłość, Wrocław, s. 37.
  34. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2003. Badania kinetyki powstawania produktów ubocznych w początkowych godzinach fermentacji. XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: "Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską", Wrocław, P-III-22, s. 258.
  35. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2003. Efektywność procesu produkcji surowego spirytusu przy użyciu drożdży amylolitycznych (I-7-43) z zastosowaniem ograniczonych dawek różnych preparatów glukoamylazy. XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: "Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską", Wrocław, P-III-64, s. 300.
  36. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., 2003. Monitorowanie zmian stężeń produktów ubocznych w fazie wstępnej fermentacji alkoholowej. XLVI Zjazd PTCh i SITPCh, Lublin, S-1, P-12, s. 55.
  37. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2003. Zastosowanie drożdży amylolitycznych w fermentacji surowców skrobiowych przy użyciu ograniczonych dawek różnych preparatów glukoamylazy - efektywność procesu technologicznego. XLVI Zjazd PTCh i SITPCh, Lublin, I, s. 80.
  38. Kłosowski G., Czupryński B., 2004. Kinetyka powstawania acetali w procesie produkcji etanolu metodą fermentacyjną, prowadzonym według założeń technologii BUS. Materiały Zjazdowe PTChem i SITPChem, Wrocław, S-18, P-003, s. 1269.
  39. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Aktywność fermentacyjna suszonych drożdży amylolitycznych I-7-43 w laboratoryjnych fermentacjach zacierów żytnich i kukurydzianych. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, S-2, P-2/22, s. 94.
  40. Kotarska K., Czupryński B., Wolska M., Kłosowski G., 2004. Wpływ różnego pochodzenia aktywatorów na przebieg fermentacji alkoholowej. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, 2, P-2/15, s. 87.
  41. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2004. Występowanie acetali w destylatach rolniczych oraz zmiany ich stężeń w trakcie fermentacji. Materiały Zjazdowe XXXV Sesji Naukowej KNŻ PAN, Łódź, 5a, P-5a/22, s. 252.
  42. Kłosowski G., Czupryński B., 2005. The rapid method for the complex analysis of fermentation by-products in distillery spirits with application of GC. The XXIX Symposium - Chromatographic methods of investigation the organic compounds. Szczyrk, S/IV, s. 154.
  43. Kotarska K., Czupryński B., Wolska M., Kłosowski G., 2005. Badania procesu fermentacji alkoholowej przy zastosowaniu wybranych związków mineralnych oraz pantotenianu wapnia z tiaminą w żytnich zacierach gorzelniczych o różnej gęstości. Materiały XXXVI Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN pt.: „Technologia i Biotechnologia Żywności – teraźniejszość i przyszłość”. Szczecin P2/32, s. 74.
  44. Wolska M., Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 2005. Badania nad zastosowaniem w praktyce gorzelniczej suszonych drożdży amylolitycznych I-7-43. Materiały XXXVI Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN, pt.: Technologia i Biotechnologia Żywności – teraźniejszość i przyszłość”. Szczecin P2/27, s. 67.
  45. Kłosowski G., 2006. Research of the pyrazine compounds occurrence in spirits distillates as an element of correctness of thermal raw material processing in technological process. VII Konferencja Chromatograficzna pt.: „Chromatografia i techniki pokrewne a zdrowie człowieka”. Białystok, P-94, s. 175.
  46. Kłosowski G., Kuźmińska K., Miklaszewska B., Twarużek M., Grajewski J., 2006. The biodegradation of ochratoxin A in the technological process of alcoholic fermentation in agricultural distillery. 28th Mycotoxin Workshop, Bydgoszcz, s. 131.
  47. Kłosowski G., Grajewski J., 2007. Produkcja bioetanolu a redukcja stężeń mikotoksyn w łańcuchu pokarmowym. III Krajowy Kongres Biotechnologii,  Poznań, s. 180.
  48. Kłosowski G., 2007. Możliwości technologiczne intensyfikacji produkcji bioetanolu w oparciu o kompleksowe wykorzystanie preparatów enzymatycznych do przygotowania nastawów fermentacyjnych. III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań, s. 180. 
dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz Robert