dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertPublikacje

dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz RobertPublikacje

WYKAZ OPUBLIKOWANYCH PRAC NAUKOWYCH  LUB TWÓRCZYCH PRAC ZAWODOWYCH  

 

 I.     Autorstwo lub współautorstwo publikacji naukowych w czasopismach znajdujących się w bazie Journal Citation Reports (JCR).

 

  1. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Sadowska J., 2000. Studies on utilization of potato slops for production of rigid polyurethane-polyisocyanurate foams. Polimery 45/6, 439-441.
  2. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 2006. Effect of various activators on the course of alcoholic fermentation. Journal of Food Engineering 77(4), 965-971.
  3. Kłosowski G., Czupryński B., Wolska M., 2006. Characteristics of alcoholic fermentation with application of Saccharomyces cerevisiae yeasts: As-4 strain and I-7-43 fusant with amylolytic properties. Journal of Food Engineering 76(4), 500-505.
  4. Kłosowski G., Czupryński B., 2006. Kinetics of acetals and esters formation during alcoholic fermentation of various starchy raw materials with application of yeasts Saccharomyces cerevisiae. Journal of Food Engineering 72(3), 242-246.
  5. Kłosowski G., Mikulski D., Grajewski J., Błajet-Kosicka A., 2010. The influence of raw material contamination with mycotoxins on alcoholic fermentation indicators. Bioresource Technology 101, 3147-3152.
  6. Kłosowski G., Mikulski D., Czupryński B., Kotarska K., 2010. Characterisation of fermentation of high-gravity maize mashes with the application of pullulanase, proteolytic enzymes and enzymes degrading non-starch polysaccharides. Journal of Bioscience and Bioengineering 109, 466-471.
  7. Kłosowski G., Mikulski, D., 2010. The effect of raw material contamination with mycotoxins on the composition of alcoholic fermentation volatile by-products in raw spirits. Bioresource Technology 101, 9723-9727.
  8. Kłosowski G., Błajet-Kosicka A., Mikulski D., Grajewski J., 2011. Ocena możliwości redukcji stężenia mikotoksyn w procesie produkcji etanolu z ziarna kukurydzy technologią BUS i klasyczną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2(75), 89-105.
  9. Kotarska K., Kłosowski G., Czupryński B. 2011. Characterization of technological features of dry yeast (strain I-7-43) preparation, product of electrofusion between Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces diastaticus, in industrial application. Enzyme and Microbial Technology 49, 38-43.

 II.      Udzielone patenty międzynarodowe lub krajowe.

 

Patent RP NR 193835 (z dnia 07.05.2007) – „Sposób wytwarzania sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych”. Bogusław Czupryński, Grzegorz Kłosowski, Katarzyna Kotarska

           

Patent RP NR 196731 (z dnia 25.01.2008) – „Sposób otrzymywania spirytusu surowego”. Bogusław Czupryński, Małgorzata Wolska, Roman Woźniak, Grzegorz Kłosowski, Katarzyna Kotarska, Danuta Juszczakiewicz, Jolanta Narojczyk.

 

III.   Autorstwo lub współautorstwo monografii, publikacji naukowych w czasopismach międzynarodowych lub krajowych innych niż znajdujące się w bazach lub na liście, o których mowa w pkt. I.

 

Publikacje w czasopismach wymienionych na tzw. Liście Filadelfijskiej.

  1. Czupryński B., Kłosowski G., Sieliwanowicz B., Trzcińska M., 1998. Application of b-glucosidase in the pressureless mashing of rye. Polish J. Food, Nutr., Sci. 3, 1-6.
  2. Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., Wolska M., 2001. Monitoring of sugar substrates utilization by D-2 and As-4 yeasts and kinetics of by-products formation during alcoholic fermentation of rye and corn mashes. Pol. J. Ford, Nutr., Sci. 10/51 (2), 19-24.
  3. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2003. Rheological properties of rye mash prepared by the method of pressureless liberation of starch in mashing and fermentation. Pol. J. Food, Nutr., Sci. 12/53(2), 19-26.
  4. Kłosowski G., Błajet-Kosicka A., 2010. Mechanizmy powstawania oraz występowanie pirazyn w destylatach spirytusowych, jako element oceny prawidłowości obróbki termicznej surowca w procesie technologicznym. Biotechnologia 1(88), 140-153.

 

Pozostałe publikacje w czasopismach zagranicznych.

 

  1. Kłosowski G., Czupryński B., 1998. Untersuchungen des Zusammenhanges zwischen dem Redoxpotential und dem Gehalt von Alkoholgaerungsprodukten der Roggenmaischen gefuehrt mit Beteiligung der Hefe D-2 und As-4. Branntweinwirtschaft 3, 34-38.,
  2. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2002. Studies on application of Amaranthus grain in agricultural distilleries using pressureless liberation of starch (PLS) technology. Kvasnỳ Prŭmysl, 11-12, 302-308 (w języku czeskim i angielskim).
  3. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Studies on utilization of the yeast strain I-7-43 - fusant between Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces diastticus in agricultural distillery. Kvasnỳ Prŭmysl, 50(9), 254-260. (w języku czeskim i angielskim),

Pozostałe publikacje w czasopismach krajowych.

 

  1. Kłosowski G., Czupryński B., 1993. Przyczyny powstawania związków karbonylowych w spirytusie surowym ze szczególnym uwzględnieniem aldehydu octowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5, 8-10.
  2. Czupryński B., Kłosowski G., 1994. Wpływ rasy drożdży i enzymów na jakość żytniego spirytusu surowego i wywaru. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10, 16-20.
  3. Czupryński B., Kłosowski G., Gwizdała-Różycka W., 1995. Kinetyka powstawania zanieczyszczeń spirytusu surowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 10, 13-16.
  4. Czupryński B., Kłosowski G., 1996. Wpływ rasy drożdży i enzymów na jakość ziemniaczanego spirytusu surowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6, 10-14.
  5. 5.    Kłosowski G., Czupryński B., 1996. Antybiotyki w gorzelnictwie rolniczym - dyskusja nad słusznością ich stosowania. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 12, 26-27.
  6. Kotarska K., Kłosowski G., Czupryński B., 1996. Zagospodarowanie wywaru gorzelniczego na cele paszowe. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 11, 27-30.
  7. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1997. Związki karbonylowe w spirytusie surowym. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4, 14-16.
  8. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1998. Badania nad wpływem farb i emalii na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 9, 52-56.
  9. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G. 1998. Wywar melasowy i jego różnorodne przeznaczenie. Cz. I. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1, 11-14
  10. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 1998. Wywar melasowy i jego różnorodne przeznaczenie. Cz. II. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4, 21-23.
  11. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 1998. Zagospodarowanie wywarów gorzelniczych w produkcji rolnej i poza nią. Ekologia i Technika 6, 168-174.
  12. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 1999. Badanie zmian właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego w zależności od niektórych warunków jego magazynowania. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7, 12-16.
  13. Wolska M., Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., 2000. Wpływ przechowywania drożdży gorzelniczych w stanie zliofilizowanym na ich przeżywalność, żywotność oraz stabilność cech biotechnologicznych. Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż. 55, 67-77.
  14. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Aldehydy w spirytusach surowych - nowe trendy. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 44/2, 24-26.
  15. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2000. Energooszczędna technologia wydłużania trwałości i przydatności żywieniowej wywaru z gorzelni rolniczej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 44/9, 37-40.
  16. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 2001. Application of capillary gas chromatography for the complex analysis of by-products in high vines. Annals of The Polish Chemical Society, 235.
  17. Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., Wolska M., 2002. Próby wykorzystania żytniego wywaru gorzelniczego do produkcji biogazu. Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż. 57, 50-70.
  18. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Niekonwencjonalne kierunki zagospodarowania wywarów gorzelniczych (1). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 46(1), 20-21.
  19. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., Wolska M., 2002. Niekonwencjonalne kierunki zagospodarowania wywarów gorzelniczych (2). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 46(3), 32-33.
  20. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2003. Charakterystyka zanieczyszczeń chemicznych obniżających jakość spirytusu surowego (1). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 47(6), 20-21.
  21. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2003. Charakterystyka zanieczyszczeń chemicznych obniżających jakość spirytusu surowego (2). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 47(9), 37-38.
  22. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2003. Wpływ kontaktu stali oraz powłok z tworzywa PET na jakość ziemniaczanego spirytusu surowego (1). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 47(10), 24-26.
  23. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Wolska M., 2003. Wpływ kontaktu stali oraz powłok z tworzywa PET na jakość ziemniaczanego spirytusu surowego (2). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 47(11), 22-23.
  24. Wolska M., Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., 2003. Efektywność fermentacji alkoholowej prowadzonej przez drożdże amylolityczne I-7-43 z zastosowaniem do hydrolizy skrobi zmniejszonych dawek preparatów glukoamylazy. Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż. LVIII, 50-62.
  25. Kłosowski G., Czupryński B., 2004. Powstawanie acetali i estrów w trakcie fermentacji alkoholowej różnych surowców skrobiowych z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Prace Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż. LIX, 126-137.
  26. Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., Kłosowski G., 2004. Charakterystyka szczepów drożdży stosowanych w gorzelnictwie rolniczym. Agro Przemysł 1, 32-34.
  27. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., 2005. Wpływ pantotenianu wapnia z tiaminą oraz wybranych związków mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej żytnich zacierów gorzelniczych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5, 34-37.
  28. Kłosowski G., 2006. Technologie produkcji w polskim gorzelnictwie i stosowane w nich preparaty enzymatyczne. Rynki Alkoholowe 10(139), 46-50.
  29. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Sieliwanowicz B., 2010. Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (1). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4, 50-52.
  30. Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., Sieliwanowicz B., 2010. Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (2). Przemysł
  31. Kłosowski G., Macko D., Mikulski D., 2010. Rozwój metod biotechnologicznych produkcji biopaliw ze źródeł odnawialnych. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 45, 118-135.
  32. Urbańska M., Kłosowski G., 2012. Algi jako materiał biosorpcyjny - usuwanie i odzysk metali ciężkich ze ścieków przemysłowych. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 51, 62-77.

 

Autorstwo lub współautorstwo rozdziałów w monografiach.

  1. Kłosowski G., 1997. Możliwości wykorzystania wywaru melasowego do celów nawozowych na gruntach rolnych. Materiały Seminarium pt.: „Aktualne problemy gorzelnictwa”. ODR Minikowo, 50-56.
  2. Kłosowski G., 1998. Teoretyczne podstawy wzrostu wydajności alkoholu przy zastosowaniu metody bezciśnieniowego uwalniania skrobi (BUS). Materiały IV Seminarium pt.: „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 47-50.
  3. Kłosowski G., 1999. Metody oznaczania zawartości wybranych produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w spirytusie surowym”. Materiały V Seminarium pt.: „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 33-42, ISBN 83-87586-07-2.
  4. Kłosowski G., 2001. Badania nad wykorzystaniem ziarna amaranthusa w gorzelnictwie rolniczym. Materiały VII Seminarium pt.: „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Rolnictwo a środowisko”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 9-20, ISBN 83-87586-18-8.
  5. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Trzcińska M., Kłosowski G., Wetoszka U., Kotarska K., 2002. Wykorzystanie efektu Crabtree przy otrzymywaniu przemysłowych preparatów drożdży gorzelniczych. Materiały VIII Seminarium pt.: "Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Rolnictwo a ekologia", Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 5-12, ISBN 83-87586-22-6.
  6. Kłosowski G., 2002. Powstawanie produktów ubocznych w spirytusie surowym wywierających wpływ na jego jakość i ocenę organoleptyczną’. Materiały VIII Seminarium pt.: "Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Rolnictwo a ekologia", Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 35-45, ISBN 83-87586-22-6.
  7. Kłosowski G., 2003. Badania stężeń produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w początkowych godzinach trwania procesu. Materiały IX Seminarium pt.: „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Technologie przyjazne środowisku”, Bydgoszcz, wyd. "Logo", 19-24, ISBN 83-87586-26-9.
  8. Kłosowski G., 2004. Teoretyczne i praktyczne podstawy wzrostu wydajności alkoholu przy zastosowaniu metody bezciśnieniowego uwalniania skrobi-BUS. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 77-82, ISBN 83-914609-6-7.
  9. Kłosowski G., 2004. Badania nad zastosowaniem ziarna amarantusa w gorzelnictwie rolniczym. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 21-35, ISBN 83-914609-6-7.
  10. Wolska M., Czupryński B., Kotarska K., Kłosowski G., 2004. Wpływ przechowywania liofilizowanych drożdży gorzelniczych na ich przeżywalność, żywotność oraz stabilność cech biotechnologicznych. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 111-122, ISBN 83-914609-6-7.
  11. Sieliwanowicz B., Czupryński B., Trzcińska M., Kłosowski G., Wetoszka U., Kotarska K., 2004. Wykorzystanie efektu Crabtree przy otrzymywaniu przemysłowych preparatów drożdży gorzelniczych. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 123-132, ISBN 83-914609-6-7.
  12. Kłosowski G., 2004. Badania stężeń produktów ubocznych fermentacji alkoholowej w początkowych godzinach trwania procesu. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 189-196, ISBN 83-914609-6-7.
  13. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Ocena wpływu niektórych farb i emalii na właściwości ziemniaczanego spirytusu surowego. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 241-260, ISBN 83-914609-6-7.
  14. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Wpływ niektórych tworzyw sztucznych i kompozytów na cechy organoleptyczne i fizykochemiczne spirytusu surowego. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 261-274, ISBN 83-914609-6-7.
  15. Czupryński B., Kotarska k., Kłosowski G., Wolska M., 2004. Badania wpływu kontaktu stali-stosowanej w budowie zbiorników magazynowych w przemyśle fermentacyjnym i spirytusowym oraz powłoki  z tworzywa PET na jakość ziemniaczanego spirytusu surowego. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”,, wyd. „Logo”, 275-289, ISBN 83-914609-6-7.
  16. Kłosowski G., Czupryński B., Sieliwanowicz B., Kotarska K., Wolska M., 2004. Próby wykorzystania żytniego wywaru gorzelniczego do produkcji biogazu. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej” , wyd. „Logo”, 301-321, ISBN 83-914609-6-7.
  17. Kłosowski G., Wolska M., 2004. Charakterystyka parametrów fermentacji alkoholowej prowadzonej z zastosowaniem drożdży As-4 i szczepu I-7-43 o właściwościach amylolitycznych. Monografie pod red. B. Czupryńskiego pt.: "Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Technologie energooszczędne sprzyjające środowisku", Bydgoszcz, wyd. "Logo", 9-17, ISBN 83-87586-33-1.
  18. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., Wolska M., 2004. Mechanizmy powstawania oraz charakterystyka zanieczyszczeń chemicznych obniżających jakość spirytusu surowego. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 161-178, ISBN 83-914609-6-7.
  19. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K., 2004. Związki karbonylowe w spirytusie surowym. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej”, wyd. „Logo”, 179-187, ISBN 83-914609-6-7.
  20. Kłosowski G., 2004. Możliwości wykorzystania wywaru melasowego do celów nawozowych na gruntach rolnych. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Postępy w biotechnologii procesu fermentacji alkoholowej” , wyd. „Logo”, 293-300, ISBN 83-914609-6-7.
  21. Kotarska K., Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G., 2005. Badania nad zastosowaniem w skali pełnoprodukcyjnej suszonych drożdży I-7-43 o uzdolnieniach amylolitycznych. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego – „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego – Ekonomika produkcji”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 49-60, ISBN: 83-87586-41-2.
  22. Kłosowski G., Czupryński B., Kotarska K., 2005. Możliwość uzyskania poprawy produktywności kadzi fermentacyjnych oraz zmniejszenia kosztów pozasurowcowych produkcji destylatu rolniczego. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego – „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego – Ekonomika produkcji”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 39-48, ISBN: 83-87586-41-2.
  23. Kłosowski G., 2006. Badanie składu produktów ubocznych fermentacji alkoholowej i zanieczyszczeń w destylatach rolniczych jako element oceny prawidłowości przebiegu wybranych jednostkowych operacji technologicznych. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 69-76, ISBN 83-87586-50-1.
  24. Kłosowski G., Grajewski J., Miklaszewska B., 2007. Przydatność technologiczna oraz stopień skażenia grzybami pleśniowymi i mikotoksynami ziarna kukurydzy stosowanego w Polsce do przerobu na bioetanol. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Technologie ekologiczne”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 61-68, ISBN:988-83-87586-62-1.
  25. Kłosowski G., Grajewski J., 2008. Wpływ skażenia ziarna kukurydzy deoksyniwalenolem i zearalenonem na wskaźniki biotechnologiczne i wydajność fermentacji alkoholowej”. Monografia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego pod red. B. Czupryńskiego - „Aktualne problemy gorzelnictwa rolniczego. Teoria i praktyka”, Bydgoszcz, wyd. „Logo”, 61-68, ISBN:978-83-87586-77-5.

 IV.   Autorstwo lub współautorstwo opracowań zbiorowych, dokumentacji prac badawczych, ekspertyz.

 

Dokumentacje prac badawczych:

 

  1. Czupryński B., Kłosowski G. i inni. 1993. Wpływ surowców i procesu technologicznego w gorzelni na jakość spirytusu i wywaru. Sprawozdanie z badań statutowych 4.7., IBPRS - Bydgoszcz, stron 27, tabel 12, 11 wykresów.
  2. Czupryński B., Kłosowski G. i inni. 1994. Badania nad wykorzystaniem β-glukozydazy Aspergillus niger do rozkładu niefermentujących glukanów znajdujących się w ziarnie zbóż. z badań statutowych 2.4.3.,  IBPRS - Bydgoszcz, stron 16.
  3. Czupryński B., Kłosowski G. i inni. 1995. Wykorzystanie β-glukozydazy Aspergillus niger w technologii zacierania żyta w skali gorzelni. Sprawozdanie z badań statutowych 2.4.4., IBPRS - Bydgoszcz, stron 17.
  4. Kłosowski  G., Czupryński B. i inni. Badania zależności pomiędzy potencjałem redoks a zawartością produktów fermentacji etanolowej prowadzonej z udziałem drożdży D-2 i As-4. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.5., IBPRS - Bydgoszcz 1996.
  5. Czupryński B., Kłosowski G. i inni. Badania nad uzyskaniem zwiększonej koncentracji alkoholu przy przerobie melasy w gorzelni rolniczej. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.3., IBPRS - Bydgoszcz 1996, stron 21.
  6. Czupryński B., Kłosowski G. 1997. Wpływ powłok stosowanych do zabezpieczeń antykorozyjnych zbiorników magazynowych na zmiany  jakościowe spirytusu surowego w trakcie jego przechowywania. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.3., IBPRS - Bydgoszcz, stron 30, tabel 18, wykresów 18.
  7. Kłosowski G., Czupryński B. i inni. 1998. Poszukiwanie oraz ocena przydatności dla gorzelnictwa rolniczego nowych surowców wyprodukowanych w oparciu o proekologiczne technologie uprawy. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.5., IBPRS - Bydgoszcz, stron 23, tabel 9, wykresów 9.
  8. Czupryński B., Kłosowski G., Kotarska K. 2000. Zmiany właściwości reologicznych zacierów otrzymanych z podstawowych surowców skrobiowych stosowanych w gorzelnictwie rolniczym. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.5., IBPRS – Bydgoszcz, stron 41, tabel 7, rys. 35.
  9. Kłosowski G. Czupryński B. 2000. Zastosowanie kapilarnej chromatografii gazowej do oznaczania akroleiny w formie związanej jako acetalu dietylowego akroleiny oraz niektórych estrów występujących w spirytusie surowym. Sprawozdanie z badań statutowych 4.2.10., IBPRS – Bydgoszcz.
  10. Kłosowski G., Czupryński B. i inni. 2002. Wykorzystanie wywaru żytniego do produkcji biogazu - badania wstępne. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.5. IBPRS - Bydgoszcz, stron 25, tabel 6, rys. 5.
  11. Kotarska K., Czupryński B., Kłosowski G., Wolska M. 2003. Badania nad stosowaniem dodatków uszlachetniających podłoże fermentacyjne w celu opracowania technologii produkcji spirytusu surowego wysokiej jakości. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.5., IBPRS – Bydgoszcz, 32 strony maszynopisu, oraz:9 tabel, 8 rys., 43 poz. bibl.
  12. Wolska M., Czupryński B., Kłosowski G. Kotarska K. 2004. Badania nad otrzymaniem oraz zastosowaniem w praktyce gorzelniczej suszonych drożdży I-7-43 - produktu elektrofuzji Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces diastaticus. Etap II - Ocena technologiczna suszonych preparatów fuzanta I-7-43 w warunkach gorzelni rolniczej. Sprawozdanie z badań statutowych IBPRS – Bydgoszcz, 20 stron maszynopisu, oraz: 5 tabel, 3 rys., 48 poz. bibl., 1 załącznik
  13. Kłosowski G., Czupryński i inni. 2005. Identyfikacja i badanie występowania lotnych zanieczyszczeń w destylatach rolniczych. Sprawozdanie z badań statutowych 4.1.2., IBPRS –Bydgoszcz, 47 stron, w tym 2 tabele, 74 pozycji literatury,11 załączników.
  14. Kłosowski G., Czupryński i inni. 2005. Modyfikacja technologii klasycznej w gorzelnictwie, w celu zwiększenia produktywności kadzi fermentacyjnych oraz zmniejszenia kosztów produkcji. Sprawozdanie z badań statutowych 3.4.1., IBPRS – Bydgoszcz, 60 stron, w tym 19 tabel, 38 pozycji literatury,1 załącznik.

 

Ekspertyzy:

  1. Ocena przyczyn problemów technologicznych w Gorzelni w Cieleśnicy należącej do firmy: „Zakład Rolno-Handlowy Cieleśnica” Sp. z o.o.. Opracowanie zaleceń Technologicznych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Samodzielna Pracownia Gorzelnicza (IBPRS-SPG) Bydgoszcz, styczeń 2006, autor: Kłosowski G.
  2. Ustalenie przyczyn występowania nadmiernego stężenia związków karbonylowych w destylacie rolniczym pochodzącym z gorzelni Prusinowice. Sformułowanie zaleceń technologicznych, IBPRS-SPG Bydgoszcz, maj 2005, autor: Kłosowski G.
  3. Ocena źródeł problemów technologicznych w gorzelni firmy „Lerca” w Trzebiechowie. Ustalenie zaleceń technologicznych. IBPRS-SPG, Bydgoszcz, maj 2005, autorzy: Kłosowski G., Woźniak R.
  4. Wykorzystanie wywaru żytniego do produkcji biogazu. Ekspertyza na zlecenie „Ekoferm” 090-407 Płock, ul. Piaska 4, Bydgoszcz IBPRS-SPG, 2003 r., autor: Kłosowski G.,
  5. Badania nad wykorzystaniem pszennego mleczka skrobiowego do produkcji spirytusu w gorzelnictwie rolniczym. Badania  wykonano na zlecenie Przedsiębiorstwa Przemysłu Fermentacyjnego „AKWAWIT’, Spółka Akcyjna, ul. Święciechowska 2, 64-100 Leszno, Bydgoszcz , październik 2001, opracowanie: Wolska M., Kłosowski G, Woźniak R.
  6. Właściwości żywieniowe suszu uzyskiwanego z wywarów gorzelniczych różnego pochodzenia surowcowego. Opracowano na zlecenie : „PETROS” Gorzelnia 64-120 Krzemieniewo, Górzno 39, autor: Kłosowski G., Bydgoszcz -maj 2002 r.
  7. Oceny stanu technicznego pomieszczeń i urządzeń gorzelni w Okalewie należącej do Przedsiębiorstwa „MUBASZ” Spółka z o. o., w upadłości w Ciechocinku. Ekspertyzę wykonano na zlecenie Kancelarii Prawnej As-Doradztwo prawne i ekonomiczne, Spółka z o. o., Plac Wolności ¾, 87-800 Włocławek, opracowanie: Kłosowski G., Woźniak R. Bydgoszcz, maj 2001r.
  8. Instrukcja technologiczno-wdrożeniowa: „Modyfikacja technologii klasycznej w gorzelnictwie w celu zwiększenia produktywności kadzi fermentacyjnych oraz zmniejszenia kosztów produkcji”. Kierownik: Kłosowski G., współautorzy i wykonawcy: Czupryński B., Wolska M., Kotarska K., Wożniak R., Bydgoszcz, IBPRS-SPG, marzec 2005 (wdrożenie-Gorzelnia Andrzej Basiński, 89-415 Sitno)
dr hab. inż. Kłosowski Grzegorz Robert