prof. dr hab. inż. Grajewski Jan JulianTematyka seminariów

prof. dr hab. inż. Grajewski Jan JulianTematyka seminariów

Promotorstwo prac licencjackich i magisterskich

 

2005

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Piechocka Ewa  „Fumonizyny – źródło skażeń żywności i pasz”
  2. Polaszewska Justyna – „Źródła skażeń w systemie HACCP”
  3. Mikulski Dawid- „Źródła skażeń przypraw”
  4. Kijewska Izabela- „Najgroźniejsze grzybice układu oddechowego ludzi i zwierząt”
  5. Grabowicz Ewa- „Znaczenie diagnostyczne oznaczania stężenia estrogenów”
  6. Pańka Ewa- „Wybrane porażenia mózgowe”
  7. Bartoszewicz Agnieszka- „Epilepsja a fizjologiczny stan organizmu człowieka”
  8. Kulig Joanna- „Problem schorzeń grzybiczych – szczególnie układu pokarmowego”
  9. Fanslau Maria- „Choroba Alzheimera i Creutzfeldta- Jakoba u ludzi”
  10. Zagrodzka Agnieszka- „Zanieczyszczenia żywności zagrażające podczas procesów technologicznych”

 

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Radtke Beata- „Właściwości antybiotyczne i mikotoksyczne wybranych szczepów grzybów pleśniowych ocenione za pomocą PremiTestu i testu kultur komórkowych MTT”
  2. Grabowska Monika-  „ Ocena mikrobiologiczna i toksykologiczna kiszonek z kukurydzy z dodatkiem preparatu biologicznego i chemicznego, przed i po teście stabilności”
  3. Romańczuk Dorota- „Test MTT w ocenie skażenia ziarna zbóż mikotoksynami”

 

 

2006

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Błażejewicz Agata- „Wpływ wolnych rodników tlenowych i promieniowania ultrafioletowego na proces starzenia się skóry”
  2. Polley Ewa- „Zastosowanie ziół w zaburzeniach trawienia”
  3. Broniszewska Karolina- „Mikotoksyny o działaniu nefrotoksycznym”
  4. Babińska Aneta- „Najczęściej występujące infekcje dróg rodnych kobiet i ich skutki”.
  5. Burczyńska Elżbieta- „Łuszczyca”
  6. Kukułowicz Marta- „Choroby nowotworowe przewodu pokarmowego”
  7. Andrzejewska Alicja- „Nowotwory układu oddechowego”
  8. Wojtkowiak Agnieszka Dominika- „Pozytywne znaczenie grzybów pleśniowych”
  9. Błaś Błażej- „Oddziaływanie alkoholu etylowego i substancji  zanieczyszczających na organizm człowieka.

 

 

 

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Krauze Marta- „ Analiza ilościowa aflatoksyn i ochratoksyny A metodą HPLC w orzechach zakupionych w jednym z bydgoskich marketów”
  2. Lipczyńska Karolina- „Mikologiczne i mikotoksykologiczne skażenia produktów paszowych w latach 2004 i 2005”
  3. Starzyńska Barbara- „Higieniczny status powietrza Laboratorium Badawczego”
  4. Buharowska Joanna- „Stężenie parathormonu (INTACT), a stężenie ochratoksyny A u osób dializowanych z Włocławka i okolic”
  5. Bijakowska Arleta- „Ocena stopnia skażenia mikotoksynami orzechów z bydgoskiego supermarketu przy wykorzystaniu testu MTT”
  6. Wengler Dorota- „Ilościowy i jakościowy skład grzybów pleśniowych w glebie po uprawie kukurydzy oraz zielonce i kiszonkach, ze szczególnym uwzględnieniem Fusarium”
  7. Trępała Małgorzata- „Poziom ochratoksyny A u pacjentów po nefraktomii”

 

 

2007

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Dąbrowska Malwina- „Dermatomikozy i organomikozy występujące u psów domowych”
  2. Daszkiewicz Monika- „Wpływ metabolitów drobnoustrojów na ośrodkowy układ nerwowy”
  3. Komasińska Małgorzata- „Wpływ leków cytostatycznych na organizm człowieka”
  4. Kuczyńska Ewelina- „Toczeń rumieniowaty układowy”
  5. Rusińska Magdalena- „Rak szyjki macicy oraz jego główna przyczyna wirus bordawczaka ludzkiego”

 

 

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Polaszewska Justyna- „Ocena mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna kiszonek z kukurydzy porażonych Ustilago maydis z dodatkiem preparatu biologicznego i chemicznego przed i po procesie stabilności”
  2. Okońska Magdalena- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób mąki zakupionych w handlu detalicznym”
  3. Piechocka Ewa- „Fumonizyny- ocena stopnia skażenia kukurydzy i produktów kukurydzianych”
  4. Mikulski Dawid- „Biodegradacja wybranych mikotoksyn w procesie technologicznym fermentacji alkoholowej”
  5. Witucka Małgorzata- „Ocena składu produktów ubocznych fermentacji alkoholowej i zanieczyszczeń w surowych destylatach rolniczych w latach 2005-2006”
  6. Grabowicz Ewa- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena otrąb spożywczych i paszowych”
  7. Busiakiewicz Agata- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena kasz spożywczych”

2008

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Ostrowska Zofia- „Rola i znaczenie bakterii w procesach fermentacyjnych”
  2. Rychlewska Justyna- „Higieniczny status ziarna pszenicy konsumpcyjnej”
  3. Jeziorska Monika- „Choroby układu pokarmowego”

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Chodór Ewa- „Ocena produktów ubocznych powstałych w procesie fermentacji alkoholowej kiszonego i suchego ziarna kukurydzy”
  2. Broniszewska Karolina- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób makaronów zakupionych w handlu detalicznym”
  3. Burczyńska Elżbieta- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób przypraw zakupionych w handlu detalicznym w Bydgoszczy”
  4. Andrzejewska Alicja- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cyto toksyczna ocena prób kaw zakupionych w handlu detalicznym w Bydgoszczy”

 

 

2009

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Lubawa Joanna- „Nowoczesne metody żywienia psów”
  2. Mech Emila- „Głownia guzowata (Ustilago maydis DC CORDA) i głownia pyląca (Sphacelotha reiliana T.G. KUHN)- charakterystyka oraz ocena zagrożenia”
  3. Srokosz Edyta- „Nowoczesne metody żywienia kotów”
  4. Rędzikowska Małgorzata- „Ogólny problem żywienia psów”
  5. Ziólkowska Joanna- „Czy można żyć z cukrzycą i jak z nią żyć”

 

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Dąbrowska Malwina- „Mikrobiologiczna, mikotoksykologiczna i cytotoksyczna ocena prób suszonych owoców zakupionych w handlu detalicznym”
  2. Soszczyńska Ewelina- „Mikrobiologiczna i mikotoksykologiczna ocena czystości ziarna pszenicy konsumpcyjnej przeznaczonej na mąkę”
  3. Komasińska Małgorzata- „Analiza podstawowych parametrów krwi u pacjentów z łagodnym przerostem gruczołu krokwego”
  4. Pytel Patrycja- „Mikrobiologiczna ocena kukurydzy czystej i skażonej Ustilago maydis”
  5. Rusińska Magdalena- „Skład chemiczny i jakość kiszonki z CCM porażonej głownią guzowatą”
  6. Utczinska Dorota- „Ocena mikrobiologiczna i mikotoksyczna płatków śniadaniowych zakupionych w handlu detalicznym na terenie Bydgoszczy”

2010

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Grajewska Natalia- „Cytotoksyczność grzybów izolowanych z kukurydzy”
  2. Ostrowska Zofia- „Mikologiczna ocena jakości kukurydzy porażonej głownią guzowatą (Ustilago maydis) uprawianej na kiszonkę”
  3. Rychlewska Justyna- „Ocena mikologiczna i mikotoksykologiczna ekologicznego oraz konwencjonalnego ziarna owsa i jego produktów”
  4. Zblewska Aleksandra- „Zearalenon i jego pochodne w krwi u mężczyzn z przerostem gruczołu krokowego”

 

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Lewandowska Weronika- „Adsorbenty wiążące mikotksyny”
  2. Maćkiewicz Magdalena- „Toksyny T-2 i HT-2 – wpływ na człowieka i zwierzęta”
  3. Nowakowska Natalia- „Zearalenon”
  4. Piotrowska Magdalena- „Nowotwory układu moczowo- płciowego u mężczyzn”

 

 

2011

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Wojciechowski Adam- „Przyczyny i konsekwencje stresu zawodowego u policjantów”

 

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Kamień Monika- „Mikologiczna i mikotoksykologiczna ocena stopnia skażenia pszenicy konsumpcyjnej przeznaczonej do wypieku chleba”
  2. Lubawa Joanna- „Ocena mikologiczna surowców ekologicznych”
  3. Rędzikowska Małgorzata- „Mikologiczna ocena produktów ekologicznych”
  4. Mazur Monika- „Występowanie grzybów pleśniowych u pacjentów z zapaleniem zatok przynosowych.
  5. Kalczyńska Katarzyna- „Mikotoksykologiczna analiza ziarna orkiszu i wybranych produktów orkiszowych pochodzących z ekologicznego systemu uprawy

 

2012

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. Lewandowska Weronika- „Adsorbenty wiążące mikotoksyny”
  2. Maćkiewicz Magdalena Marta- „Toksyny DON, T-2, HT-2 oraz ZEA w ekologicznych surowcach i produktach pszenicy”
  3. Sibiorowska Ewelina- „Analiza mikotoksykologiczna ziarna żyta i jego produktów pochodzących z ekologicznego systemu upraw”
  4. Tymińska Patrycja Ewa- „Ocena stopnia cytotoksyczności ryżu porażonego przez Fusarium culmorum z wykorzystaniem testu MTT”