dr hab. Twarużek MagdalenaTematyka seminariów

dr hab. Twarużek MagdalenaTematyka seminariów

Kierowanie ukończonymi pracami dyplomowymi (magisterskimi i licencjackimi) na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

2007

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Murawska Alina- „Pozostałości antybiotyków w mleku”

2008

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Grajewska Natalia- „Testy biologiczne do oceny skażeń substancjami toksycznymi”
  2. 2.       Karczewska Karolina- „Nowotwory krtani” 
  3. 3.       Zblewska Aleksandra- „Rak prostaty”

2009

PRACE LICENCJACKIE:

  1. Gwizdała Katarzyna-„Metody konserwowania żywności. Środki konserwujące i przeciwutleniające”
  2. Unger Karolina- „Wybrane zagrożenia biologiczne w ściekach komunalnych”
  3. Bach Ewa- „Pasożyty wewnętrzne u zwierząt gospodarczych”
  4. 4.       Mazur Monika- „Grzybicze zapalenie zatok przynosowych”

2011

PRACE LICENCJACKIE:

  1. 1.       Jasińska Kinga- „Linie komórkowe, wykorzystanie w doświadczeniach biologicznych”
  2. Kamińska Karolina- „Oddziaływanie metabolitów drobnoustrojów na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy”
  3. Kożańska Paulina- „Żywność w rolnictwie ekologicznym i konwencjonalnym”
  4. Czołpińska Magdalena- „Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów pleśniowych w przemyśle farmaceutycznym”
  5. Lisowiec Zuzanna- „Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów pleśniowych w technologii przemysłowej”
  6. 6.       Wesołowska Małgorzata- „Żywność, uregulowania prawne skażeń mikotoksynami”
  7. 7.       Foks Magdalena- „Drogi wchłaniania trucizn do organizmu”
  8. 8.       Stawinoga Żaneta- „Wpływ substancji ropopochodnych znajdujących się na stacji paliw na organizm człowieka” 
  9. 9.       Stefanowicz Anna- „Oznaczanie lotnych związków organicznych w materiale biologicznym metodą chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo jonizującym”
  10. 10.    Wittbrodt Natalia- „Choroby wywoływane przez priony, gąbczaste encefalopatie mózgu człowieka”

2012

PRACE LICENCJACKIE:

  1. 1.       Bettin Błażej Marian- „Występowanie patuliny w produktach spożywczych oraz jej działanie na organizmy żywe”
  2. 2.       Kubiak Anna- „Zanieczyszczenia mikologiczne oraz mikotoksyny występujące w paszach dla koni”
  3. 3.       Ranachowski Wojciech- „Zastosowanie chromatografii gazowej w policyjnych laboratoriach kryminalistycznych”
  4. Sieracki Kamil- „Mięśnie (skurcze mięśni poprzecznie prążkowanych i gładkich)”
  5. 5.       Błaszak Michalina Katarzyna- „Biologiczna degradacja mikotoksyn”

2012

PRACE MAGISTERSKIE:

  1. 1.       Kwiatkowska Justyna- „Mikologiczna ocena jakości surowców ekologicznych”
  2. Piotrowska Magdalena- „Poziom zearalenonu i jego metabolitów u pacjentów z nowotworem i przerostem gruczołu krokowego”

2013

PRACE LICENCJACKIE

  1. Cepek Kludia: „Fuzarioza zbóż”
  2. Krukowska Joanna: „Mikotoksykologiczne bezpieczeństwo żywności według wytycznych EFSA”
  3. Wcisło Adrianna: „Grzyby pleśniowe na oddziałach szpitalnych”
  1. Kacprzak Anika: „Choroby jelit człowieka”
  2. Zwolicka Maria Magdalena- „Cytrynina”
  1. Krekora Marek: „Hodowla pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) oraz występujące w hodowli grzyby konkurencyjne”
  2. Nurkowska Marta: „Trucizny w toksykologii sądowej”
  3. Pikulska Adrianna: „Efekt zatruć u psów i kotów”

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Foks Magdalena- „Cytotoksyczność grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus wyizolowanych z zatok przynosowych”
  2. Gabrowska Magdalena- „Identyfikacja grzybów pleśniowych izolowanych z zatok przynosowych”
  3. Zatorska Katarzyna- „Analiza mikotoksykologiczna ziarna jęczmienia i jego produktów w ekologicznym i konwencjonalnym systemie uprawy”

2014

PRACE LICENCJACKIE

  1. Łyszkiewicz Rafał- „Charakterystyka rodzaju Mucor sp.”
  2. Cepek Patrycja- „Występowanie ochratoksyny A w płynach biologicznych”
  3. Kazek Aleksandra- „Wpływ procesów przetwarzania produktów rolno-spożywczych na poziom mikotoksyn grzybów pleśniowych z rodzaju Fusarium
  4. Koszowska Patrycja- „Zastosowanie liofilizacji w biotechnologii”
  5. Wysocka Agnieszka- „Wpływ procesów przetwarzania produktów rolno-spożywczych na poziom mikotoksyn grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus i Penicillium

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Bettin Błażej- „Występowanie pleśni z rodzaju Trichoderma w podłożu do hodowli pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus)”
  2. Kubiak Anna- „Skażenie mikotoksykologiczne suszonego wywaru gorzelnianego (DDGS – Dried Distillers Grains with Solubles)”
  3. Szymczak Izabela- „Cytotoksyczność grzybów pleśniowych z rodzaju Penicillium wyizolowanych z zatok przynosowych”

2015

PRACE LICENCJACKIE

  1. Okrój Joanna- „Wytwarzanie oraz charakterystyka preparatów białkowych jako suplementów diety dla osób o wzmożonej aktywności fizycznej”
  2. Wydrych Małgorzata- „Zastosowanie biotechnologii w leczeniu hemofilii”

2016

PRACE LICENCJACKIE

  1. Bogdańska Karolina- „Właściwości i wpływ produktów fermentowanych na zdrowie organizmy”
  2. Makuch Michalina- „Czynniki uszkadzające wątrobę”
  3. Musielewska Daria: „Charakterystyk i mechanizm wytwarzania suplementów diety na bazie zielonej kawy i młodego jęczmienia’’

2017

PRACE LICENCJACKIE

  1. Gruszyńska Adrianna „Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka”
  2. Markiewicz Monika „ Charakterystyka związków występujących w wybranych roślinach trujących”

2018

PRACE LICENCJACKIE

  1. Ropejko Karolina „Występowanie ochratoksyny A w płynach ustrojowych”
  2. Świniarska Maja „Rola mikroflory jelitowej w patogenezie otyłości i cukrzycy”

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Makuch Michalina „Ocena występowania grzybów pleśniowych i mikotoksyn w suplementach diety z błonnikiem”
  2. Kwiatkowska Kamila „Ocena występowania grzybów pleśniowych i mikotoksyn w suplementach diety na bazie Ostropestu plamistego”

2019

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Itkiewicz Natalia „ Ocena występowania grzybów pleśniowych i mikotoksyn w Stevia rebaudiana Bertoni”

2021

PRACE LICENCJACKIE

  1. Rydzkowska Klaudia Weronika „Wybrane grzyby pleśniowe stosowane w środkach ochrony roślin”

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Pilarska Gabriela „Występowanie grzybów pleśniowych i ich wtórnych metabolitów w suplementach diety na bazie jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea (L.) Moench)”

2022

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Domowicz Łukasz „Ocena zawartości bakterii fermentacji mlekowej w wybranych preparatach probiotycznych dostępnych na rynku”
  2. Tyszkiewicz Agata „Ocena  występowania grzybów pleśniowych i mikotoksyn w suplementach diety z acerolą

2023

PRACE MAGISTERSKIE

  1. Rydzkowska Klaudia Weronika „Występowanie grzybów pleśniowych i mikotoksyn w suszu konopnym (CBD) dostępnym na polskim rynku”
  2. Wojtacki Jakub Robert „Wykorzystanie różnych linii komórkowych w celu określenia cytotoksyczności mikotoksyn”

2024

PRACE LICENCJACKIE

  1. Powalski Grzegorz „Wykorzystanie hodowli komórkowych w rozwoju i badaniach nad lekami i terapiami przeciwnowotworowymi”

Studentka Justyna Kwiatkowska realizująca prace magisterską „Mikologiczna ocena jakości surowców ekologicznych” otrzymała wyróżnienie Dziekana Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW za pracę magisterską w roku akademickim 2011/2012.

 

Studentka Katarzyna Zatorska realizująca prace magisterską ,,Analiza mikotoksykologiczna ziarna jęczmienia i jego produktów w ekologicznym i konwencjonalnym systemie uprawy”otrzymała wyróżnienie Dziekana Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW za pracę magisterską w roku akademickim 2012/2013.

 

Studenta Joanna Krukowska realizująca prace licencjacką „Mikotoksykologiczne bezpieczeństwo żywności według wytycznych EFSA” otrzymała wyróżnienie Dziekana Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW za pracę licencjacka w roku akademickim 2012/2013.

 

Studentki Karolina Ropejko oraz Maja Świniarska realizujące prace licencjacką otrzymały wyróżnienie Dziekana Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW za pracę licencjacka w roku akademickim 2017/2018, kierunek Biotechnologia.

 

Studentki Michalina Makuch oraz Kamila Kwiatkowska realizujące prace magisterskie otrzymały wyróżnienie Dziekana Wydziału Nauk Przyrodniczych UKW za pracę magisterską w roku akademickim 2017/2018, kierunek Biologia.

 

Student Łukasz Domowicz realizujący pracę magisterską pt: „Ocena zawartości bekterii fermentacji mlekowej w wybranych preparatach probiotycznych dostępnych na rynku”, pod kierunkiem dr hab. Magdaleny Twarużek, prof. uczelni, otrzymał w roku akademickim 2021/2022 nagrodę za najlepszą pracę dyplomową Kolegium III.